Miksi miesten jooga?
Oct 21, 2021Usein minulta kysytään mitä eroa on miesten ja naisten kurssilla? Miksi vain miehille? Kerron tekstissäni hiukan, mistä ajatukset miehille suunnatusta kurssista saivat alkunsa ja pyrin avaamaan näkemyksiäni miksi kurssi vain miehille on hyvä idea ja mitä eroa sillä on sekaryhmään.
Ajatus miehille suunnatusta kurssista lähti alun perin paristakin syystä. Iso kiitos kuuluu Charanpal Singhille, joka aikoinaan järjesti Heikkilän koululla miehille suunnattuja kundaliinijoogaryhmiä. Siellä ajatus alkoi itää. Huomasin, että ryhmään oli profiililtaan osallistunut sellaisia mieshenkilöitä, joita en välttämättä heti joogastudiolla odottaisi näkevän. Näissä ryhmissä oli mahtava olla pari kautta mukana. Tunnin alkua odottaessa tunnelma vastasi jollain hienolla tavalla sellaista stereotyyppistä ”suomalainen mies” kuvaa. Istuimme kaikki hiljaa koulun liikuntasaliin johtavalla käytävällä, kukaan ei vaihdellut kuulumisia, juuri ja juuri saatettiin tervehtiä. Juroa ja aitoa. Ei tänne puhumaan tultu! Tunnilla työskenneltiin sen harjoituksen vaatimuksia kunnioittaen. Tunnin jälkeen pulinat pysyivät minimissä. Kaikista kuitenkin aisti, että harjoitus toimi ja joka viikko sinne kokoonnuttiin uudestaan. Osa tyypeistä useampien kurssien ajan.
Vahvistuksen miesten joogaryhmien suuresta potentiaalista sain 2019 osallistuessani Miesten Kävely -nimiselle retriitille Pikku-Syötteellä. Sinne oli kokoontunut noin 40 miestä, yli kymmenestä eri maasta, joiden ikähaarukka oli 25-75 vuotta. Teimme aamuisin pitkän joogaharjoituksen, jonka jälkeen oli opetusta ja sitten lähdettiin maastoon kävelemään. Välillä käveltiin hiljaisuudessa, välillä pohdittiin parin tai ryhmän kanssa päivän teemaan liittyviä kysymyksiä ja tehtäviä. Jo parin päivän jälkeen toisilleen tuntemattomista miehistä oli kuoriutunut ryhmä täysin aitoja, avoimia ja voimakkaita yksilöitä. Ryhmä, jossa kaikki olemisen tavat olivat hyväksyttyjä ja sallittuja. Koin siinä olevan jotain todella alkuvoimaista ja rehellistä. Havahduin, että tällaisia paikkoja, jossa voimme treenata kehoa sekä mieltä yhdessä ja olla täysiä oman näköisiä miehiä, hyväksyen kaikkien tavat olla yhtä arvokkaina, ei ole mielestäni tarpeeksi.
Inspiroitumisen jälkeen tuli myös käytännön syitä. Tuntemani miehet, ikähaarukassa 25-40 vuotta ovat loppujen lopuksi aika ujoja kun puhutaan joogasta. Kynnys lähteä kokeilemaan joogaa on korkea. Usein ajatellaan sen olevan tiukkapöksyisten notkeiden naisten akrobaattinen suoritus ja on kokeilematta päätetty, että se ei sovi minulle. Se on vähän noloa. On lisäksi toinen ryhmä, joka on aidosti kiinnostunut joogasta, mutta silti sekatunti jännittää. Syynä on ymmärrykseni mukaan epävarmuus. Epävarmuus omasta osaamisesta ja siitä, että mitähän ne (täysin tuntemattomat) ryhmäläiset (lue: naiset) nyt ajattelevat, kun ei pää taivukkaan polveen tms. Jotkut ovat myös ilmaisseet jännittävänsä sitä, että voivatko keskittyä, kun ympärillä on naisia pyllistelemässä. Miehinen mielenmaisema on vähintäänkin mielenkiintoinen ja siksi koenkin, että miehien, veljien on tärkeää päästä kokeilemaan joogaa ja harjoittelemaan yhdessä. Heille, joita ei sekaryhmä jännitä, on jo paljon tarjontaa, mutta miesten ohjaamia miesten ryhmiä toistaiseksi vähän.
Miesten ja sekaryhmien joogalla ei käytännössä ole kuitenkaan eroa. Tarkoitan tällä, että nainen voisi aivan yhtä hyvin osallistua tunnilleni, joka on vain miehille ja tehdä saman harjoituksen ongelmitta. Harjoituksessa ei ole mitään sellaista mihin naiset eivät soveltuisi. Kuitenkin olen polkuni aikana tullut tietoiseksi siitä, että miehet ovat luonnostaan naisia jäykempiä. Miehillä on enemmän voimaa ja usein aiempi fyysinen harjoittelu onkin ollut voimaa ja nopeutta. Venyttelyä, rentoutumista ja hengitysharjoitusta harvemmin. Siksi keskityn tunneillani miesten kanssa enemmän tasapainottavaan liikkuvuusharjoitukseen kuin intensiiviseen voimaharjoitteluun. Olen myös itseäni tutkiessa, miespuolisten ystävieni ja ohjattavien kanssa työskennellessäni huomannut, että miehillä on yleisesti jäykkyyttä erityisesti takareisissä, rintakehässä ja olkapäissä. Harjoituksia suunnitellessani olen keskittynyt näiden alueiden kanssa työskentelyyn, vaikka isossa kuvassa kyse onkin koko kehosta.
Tervetuloa Miesten Joogakursseilleni!
Tilaa uutiskirjeni ja ilmaisen joogatunnin tilaalahjaksi!
En pidÀ spÀmmistÀ. En jaa tietojasi ikinÀ kolmansille osapuolille!